Gumisiowe ciasto

2 kwietnia 2020 at 17:32

Jeśli macie dzieci, może znacie bajkę „Gumisie”. Właśnie przez tą bajkę ciasto nazywa się gumisiowe.

Gumisie piją jagodowy sok i dlatego w przepisie umieściłem jagody. Uważam, że naprawdę w gumisiowym cieście powinny być Gumijagody. Tylko, że nie wiem czy w ogóle istnieją.

Oto przepis na gumisiowe ciasto.

Przygotować:

280 g mąki
60 g cukru
80 ml mleka
125 ml oleju
2 jajka
sól
jagody
1 jabłko
1 łyżeczkę sody
4 g posypki

 

1.Dodać do siebie wszystkie składniki oprócz jabłka, jagód i posypki.

2.Następnie zmiksować przez 10-15 minut.

3.Potem dodać jabłko, jagody i posypkę i wymieszać łyżką  z resztą składników.

4.Przełożyć ciasto do keksówki.

5.Upiec w 170°C przez 40 minut lub do suchego patyczka.

6.Podawać z mlekiem lub kawą.

 

 

 

Drożdżowe Manneles – przepis

6 grudnia 2017 at 11:24

Jeden z takich smakołyków, który pojawia się raz do roku i na który czekać trzeba cały kolejny rok.
Tym razem z kuchni Alzackiej (przepis pochodzi z bloga Ôdélices ). 

Składniki na 10 ludzików

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży piekarskich
  • 40 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko
  • 80 g mleka
  • 60 g miękkiego masła

+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania

Tort Sachera (Sachertorte)

18 października 2013 at 23:00

Przepis na oryginalny tort Sachera to pilnie strzeżony sekret Hotelu Sacher. Podobno na podstawie ilości zamawianych poszczególnych składników można spróbować dojść do tego, w jakich proporcjach są zużywane do przygotowania ciasta. Oczywiście w Internecie znaleźć można wiele receptur. Przypuszczam, że prawie każdy wielbiciel słodkości pokusił się o samodzielne przygotowanie tego słynnego tortu.

Poniżej dwa spośród najstarszych publikowanych przepisów na tort Sachera.