Ziarno zdrowia. Historia chleba graham.

8 czerwca 2013 at 01:10

Chleb z mąki pszennej z całego ziarna

Choć poranek był słoneczny, co zachęcało do wczesnego wstania, pastor Graham zszedł na śniadanie spóźniony. Na dodatek najwyraźniej nie miał apetytu, bo nie zwrócił uwagi ani na chrupiące bułeczki, ani na świeże owoce, ani na parującą jajecznicę, czym bardzo zmartwił swoją żonę. Sączył kawę i wyglądał na bardzo zafrasowanego.

– Czy źle się czujesz? – zapytała żona.

– Nie, tylko źle spałem. A właściwie nie spałem – odpowiedział pan Sylwester.

– To może odpocznij jeszcze. Pacjenci pewnie już na ciebie czekają, ale będą musieli zrozumieć. Niewyspany i głodny. Czy ty w ogóle będziesz w stanie pracować? – zamartwiała się pani Graham.

– Nic mi nie jest. Nie jestem chory. Dopiję kawę i uciekam.

Tak też uczynił.

Wyszedł pospiesznie z domu i udał się w stronę centrum miasta, gdzie mieścił się jego gabinet. Nie chciał być nękany przez interesantów przez całą dobę stąd pomysł, by oddzielić gabinet od prywatnego mieszkania. Stało się to także okazją do spacerów, które bardzo lubił i które były najlepszym czasem na przemyślenia. I tym razem intensywnie rozmyślał.

„Ach ci moi parafianie. Skarżą się na problemy ze zdrowiem, złe samopoczucie, bóle brzucha… Na wszystko chcieliby tabletki. A tak przecież nie można. Jak mam im skutecznie pomagać, skoro nie słuchają moich porad i nic nie chcą zmieniać. A jestem przekonany, że dieta i tryb życia mają ogromne znaczenie. Cóż jeszcze mogę wymyślić? Jak znaleźć prosty sposób, który trafiłby do tłumów?  Jak ich podejść?”  – te pytania spędzały mu sen z powiek.

Szedł wolnym krokiem. Zawiesił wzrok na przejeżdżającym wozie ze zbożem.

„Cóż za marnotrawstwo” – pomyślał, widząc ślad z ziaren na drodze, jaki zostawiał za sobą wóz. – A ile jeszcze jest marnowane z tego ziarna podczas przygotowywania białej mąki – dodał pochylając się nad podniesioną z ziemi garścią pszenicy.

I w tym momencie coś go tchnęło.

„Przecież chleb i pieczywo są podstawowym produktem.Mieszczanie jadają biały chleb z oczyszczonej mąki i cierpią na dolegliwości trawienne. Z drugiej strony takie problemy zdecydowanie rzadziej dotyczą mieszkańców wiosek, u których na stołach spotyka się chleb razowy. Coś w tym musi być. Biała mąka i białe pieczywo jest oznaką zamożności, więc moi parafianie nie zrezygnują z tego ot tak. Ale dlaczego nie spróbować przemycić w białej mące czegoś wartościowego?

Jeżeli do miałkiej mąki dodamy grubo zmielone otręby, na pewno będzie to mąka zdrowsza. I może uda się przekonać do niej mieszczan  szybciej niż do ciemnej mąki razowej. Jeśli zastąpimy rafinowaną mąkę taką z całych ziaren, uzyskamy zdrowsze pieczywo. A ponieważ każdy zjada codziennie chleb, dotrzemy w ten sposób do tysięcy „-  snuł ambitne plany.

Doszedł do swojego gabinetu tylko po to, by oznajmić oczekującym, że dziś nie pracuje.

– Nazajutrz natomiast zapraszam na małą niespodziankę – dodał pospiesznie. Ukłonił się i pobiegł do młyna. Tam uzgodnił z młynarzem sposób wytworzenia na próbę nowej mąki z wykorzystaniem całego ziarna. Kolejnym punktem była piekarnia, gdzie zamówił bułki, oczywiście z nowej mąki. Do domu wrócił zmęczony, ale jakże inny miał humor niż rano, gdy z tego domu wychodził

A następnego dnia czekali nie tylko ci, których zastał dnia poprzedniego, ale także ich znajomi i znajomi znajomych. No bo któż nie lubi niespodzianek. Pan Sylwester stał przy koszu pełnym świeżutkich bułek, z szerokim uśmiechem na twarzy – sam już po drodze skosztował bułeczkę. Jak się później okazało, nie był on jedyną osobą, której zasmakowało pieczywo z mąki z pełnego ziarna.

Mąka nazwana została od nazwiska pastora mąką Grahama i gości na naszych stołach do dziś. A krakersy Grahama na dobre wpisały się w kuchnię amerykańską i wciąż cieszą dużą popularnością.pełnoziarniste krakersy

Fakty

Bibliografia