Słodka reprezentacja Europy

28 września 2013 at 23:00

W 2006 roku, 9 maja, podczas prezydencji Austrii w Unii Europejskiej z inicjatywy tegoż kraju odbyło się wydarzenie kulturalne nazwane Café Europe (Café d’Europe lub także Café Europa). W 27 kawiarniach stolic europejskich (25 ówczesnych członków i dwóch stolic krajów, które dołączyły w 2007 – Bułgarii i Rumunii) odbyły się tego dnia otwarte spotkania, dyskusje ludzi mediów i młodych z całej Europy. Można było także przyłączyć się do pisarzy i zostać autorem jednej ze  ‘Stories of Europe’.
We wszystkich tych kawiarniach klienci mieli okazję skosztować wybranych ciast, deserów i słodkich dań, reprezentujących państwa członkowskie. Przygotowana została na tę okazję specjalna broszura „Sweet Europe” zawierająca przepisy na te starannie wyselekcjonowane słodkości.

Co zatem reprezentowało nasz kraj? Mazurek kajmakowy.

Niestety jakoś w 100% mnie taki wybór nie usatysfakcjonował. Może dlatego, że preferuję inne ciasta i subiektywnie mam wrażenie, że mazurek nikogo na łopatki nie powali. Może się mylę 😉 Może bardziej chodziło o pokazanie, jak różnorodna i bogata jest kuchnia europejska.

Niektóre desery są bardzo charakterystyczne dla danego kraju, jak łotewski Rupjmaizes kartojums, włoskie tiramisu czy portugalskie pastel del nata. Inne natomiast spotkać można w wielu krajach i pewnie trudno dziś jednoznacznie i bezbłędnie określić ich korzenie.

A oto cała lista:

Państwo Nazwa Tłumaczenie
Austria Gugelhupf Babka (babka marmurkowa, drożdżowa, pieczona w formie z kominem
Belgia Waffles Gofry
Bułgaria Сутляш lub Мляко с ориз (sweet rice with milk) Słodki ryż z mlekiem i cynamonem
Cypr Baklava Baklava czy Bakława , tutaj w formie trójkątnych ciastek
Czechy Koláč Drożdżowe bułeczki nadziewane, trochę jak nasze drożdżówki. Nie mylić z kołaczem.
Dania Wienerbrød („Viennese bread”, Danish pastry) Wypieki z ciasta podobnego do francuskiego, lecz zawierającego chociażby drożdże, we Francji nazywane viennoiserie, czyli specjalności wiedeńskie
Estonia Kaerahelbeküpsised Ciasteczka owsiane
Finlandia Semla (laskiaispulla) Semla- bułka pszenna przyprawiona kardamonem wypełniona kremem mlecznym i migdałowym (czasem zamiast tego dżemem malinowym) i bitą śmietaną
Francja Madeleines Magdalenki
Grecja Vasilopita (Βασιλόπιτα) Grecki odpowiednik ciasta Trzech Króli
Hiszpania Tarta de Santiago Placek/tarta z migdałowym nadzieniem
Holandia Tompouce Ciastko składające z ciasta francuskiego, następnie warstwy kremu budyniowego, przykrytego drugą warstwą ciasta francuskiego – polukrowanego zazwyczaj na różowo
Irlandia Scone Scone- proste ciasteczko czy bułeczka, pieczone z dodatkiem proszku , podawane do herbaty
Litwa Šakotis lub Raguolis Sękacz
Luksemburg Apfeltorte Szarlotka, „apple pie”
Łotwa Rupjmaizes kartojums Ułożone warstwami w pucharku dżem lub konfitura, pokruszony żytni chleb i , podobny do ang. trifle
Malta Imqaret Smażone w głębokim tłuszczu ciastka o kształcie rombu nadziewane daktylami
Niemcy Streuselkuchen Drożdżowe ciasto z kruszonką
Portugalia Pastel de nata Pastel de Belém Okrągłe ciastka z warstowego ciasta wypełnione jajecznym, budyniowym kremem i zapiekane
Rumunia Cozonac lub kozunak Słodki chlebek z rodzynkami, czasem skórką otartą z cytryny
Słowacja Orechovy zavin Strudel- wielowarstwowe kruche ciasto zawinięte jak rolada e słodkim nadzieniem
Słowenia Prekmurska gibanica Warstwowy deser z ciastem filo i przekładany makiem, orzechami, jabłkami, rodzynkami i serem ricotta
Szwecja Kanelbulle Drożdżowe ciastko w kształcie ślimaka z cukrem i cynamonem
Węgry Dobos torta Tort Dobosza- wielowarstwowy (6-10) tort przekładany czekoladowym kremem i udekorowany cienkimi plasterkami karmelu
Wielka Brytania Shortbread Kruche ciastka
Włochy Tiramisù Tiramisu

 

Bibliografia