Słodka reprezentacja Europy
W 2006 roku, 9 maja, podczas prezydencji Austrii w Unii Europejskiej z inicjatywy tegoż kraju odbyło się wydarzenie kulturalne nazwane Café Europe (Café d’Europe lub także Café Europa). W 27 kawiarniach stolic europejskich (25 ówczesnych członków i dwóch stolic krajów, które dołączyły w 2007 – Bułgarii i Rumunii) odbyły się tego dnia otwarte spotkania, dyskusje ludzi mediów i młodych z całej Europy. Można było także przyłączyć się do pisarzy i zostać autorem jednej ze ‘Stories of Europe’.
We wszystkich tych kawiarniach klienci mieli okazję skosztować wybranych ciast, deserów i słodkich dań, reprezentujących państwa członkowskie. Przygotowana została na tę okazję specjalna broszura „Sweet Europe” zawierająca przepisy na te starannie wyselekcjonowane słodkości.
Co zatem reprezentowało nasz kraj? Mazurek kajmakowy.
Niestety jakoś w 100% mnie taki wybór nie usatysfakcjonował. Może dlatego, że preferuję inne ciasta i subiektywnie mam wrażenie, że mazurek nikogo na łopatki nie powali. Może się mylę 😉 Może bardziej chodziło o pokazanie, jak różnorodna i bogata jest kuchnia europejska.
Niektóre desery są bardzo charakterystyczne dla danego kraju, jak łotewski Rupjmaizes kartojums, włoskie tiramisu czy portugalskie pastel del nata. Inne natomiast spotkać można w wielu krajach i pewnie trudno dziś jednoznacznie i bezbłędnie określić ich korzenie.
A oto cała lista:
Państwo | Nazwa | Tłumaczenie |
Austria | Gugelhupf | Babka (babka marmurkowa, drożdżowa, pieczona w formie z kominem |
Belgia | Waffles | Gofry |
Bułgaria | Сутляш lub Мляко с ориз (sweet rice with milk) | Słodki ryż z mlekiem i cynamonem |
Cypr | Baklava | Baklava czy Bakława , tutaj w formie trójkątnych ciastek |
Czechy | Koláč | Drożdżowe bułeczki nadziewane, trochę jak nasze drożdżówki. Nie mylić z kołaczem. |
Dania | Wienerbrød („Viennese bread”, Danish pastry) | Wypieki z ciasta podobnego do francuskiego, lecz zawierającego chociażby drożdże, we Francji nazywane viennoiserie, czyli specjalności wiedeńskie |
Estonia | Kaerahelbeküpsised | Ciasteczka owsiane |
Finlandia | Semla (laskiaispulla) | Semla- bułka pszenna przyprawiona kardamonem wypełniona kremem mlecznym i migdałowym (czasem zamiast tego dżemem malinowym) i bitą śmietaną |
Francja | Madeleines | Magdalenki |
Grecja | Vasilopita (Βασιλόπιτα) | Grecki odpowiednik ciasta Trzech Króli |
Hiszpania | Tarta de Santiago | Placek/tarta z migdałowym nadzieniem |
Holandia | Tompouce | Ciastko składające z ciasta francuskiego, następnie warstwy kremu budyniowego, przykrytego drugą warstwą ciasta francuskiego – polukrowanego zazwyczaj na różowo |
Irlandia | Scone | Scone- proste ciasteczko czy bułeczka, pieczone z dodatkiem proszku , podawane do herbaty |
Litwa | Šakotis lub Raguolis | Sękacz |
Luksemburg | Apfeltorte | Szarlotka, „apple pie” |
Łotwa | Rupjmaizes kartojums | Ułożone warstwami w pucharku dżem lub konfitura, pokruszony żytni chleb i , podobny do ang. trifle |
Malta | Imqaret | Smażone w głębokim tłuszczu ciastka o kształcie rombu nadziewane daktylami |
Niemcy | Streuselkuchen | Drożdżowe ciasto z kruszonką |
Portugalia | Pastel de nata, Pastel de Belém | Okrągłe ciastka z warstowego ciasta wypełnione jajecznym, budyniowym kremem i zapiekane |
Rumunia | Cozonac lub kozunak | Słodki chlebek z rodzynkami, czasem skórką otartą z cytryny |
Słowacja | Orechovy zavin | Strudel- wielowarstwowe kruche ciasto zawinięte jak rolada e słodkim nadzieniem |
Słowenia | Prekmurska gibanica | Warstwowy deser z ciastem filo i przekładany makiem, orzechami, jabłkami, rodzynkami i serem ricotta |
Szwecja | Kanelbulle | Drożdżowe ciastko w kształcie ślimaka z cukrem i cynamonem |
Węgry | Dobos torta | Tort Dobosza- wielowarstwowy (6-10) tort przekładany czekoladowym kremem i udekorowany cienkimi plasterkami karmelu |
Wielka Brytania | Shortbread | Kruche ciastka |
Włochy | Tiramisù | Tiramisu |
„Mazurek kajmakowy. Niestety jakoś w 100% mnie taki wybór nie usatysfakcjonował. Może dlatego, że preferuję inne ciasta.”
Z ciekawości – co z polskiej kuchni wobec tego byś wybrała jako reprezentanta? 🙂
Moja pierwsza myśl to był sękacz – może dlatego, że rzadko spotykany, o charakterystycznym wyglądzie i trudny do przygotowania w domu. Jednym słowem –rarytas. Pochodzi z Kresów i jest opisywany jako polsko-litewskie tradycyjne ciasto. Litwa nas ubiegła i reprezentował Litwę.
Spośród ulubionych ciast:
świeży pachnący placek drożdżowy z kruszonką – mamy w reprezentacji niemiecki Streuselkuchen i czeskie koláče.
sernik – co kraj to inny tradycyjny sernik, najstarsze podobno pochodzą z Grecji.
piernik – podobnie jak w przypadku sernika, z tą różnicą, że pierwszym krajem w Europie, w którym wypiekano pierniki, była Francja. Już w średniowieczu bardzo popularny był w Holandii, Belgii czy Niemczech.
Pączek to polski tradycyjny wypiek, ale może w zestawieniu z takim pączkiem mazurek kajmakowy lepiej wypada.
Przypuszczam, że ci, którzy wybierali reprezentacyjne słodkości, nie mieli łatwego wyboru.