Skąd ten tort

6 listopada 2017 at 12:50

Urodziny. Przyjęcie, balony, prezenty, goście i…tort. Ze świeczkami.

Urodzinowy tort ze świeczkami

Tort urodzinowy zdobiony kwiatkami

Wesele. Przyjęcie, balony, prezenty, goście i… Tort. Z piętrami.

Tort na wesele

Chrzciny, przyjęcie, goście i oczywiście tort. Na chrzciny z aniołkiem, bucikami. Na komunię z różańcem i hostią. Na jubileusz z obrączkami, chyba że kapłaństwa – wówczas z Matką Boską.
Tort wprasza się na rocznice, inauguracje i pożegnania. Kojarzony zazwyczaj z bardzo słodkim kremowym ciastem, przy jedzeniu którego najlepiej ograniczyć się do jednego kawałka, aby zachować dobre o nim wspomnienie. A jak potrafi kusić – kolorem, dekoracją, zapachem, złudną lekkością…

Choć tort jest obecny podczas tak wielu ważnych wydarzeń, czy ktoś zastanawiał się, skąd pochodzi i kiedy pojawił się na stole po raz pierwszy?

Włoskie słowo torta oznaczające ciasto przywędrowało do Polski prawdopodobnie wraz z królową Boną. Wywodzi się z łacińskiego zwrotu torta panis czyli skręcony, zagięty chleb, który to zwrot z czasem skrócono do torta.
W języku polskim tortem zwykło się nazywać ciasto składające się z krążków przełożonych kremem lub konfiturą i bogato zdobione lukrem, owocami, czekoladą – wedle fantazji.

Zwyczaj wypiekania luksusowych ciast na specjalne okazje sięga czasów starożytnych, aczkolwiek takie torty, jakie znamy dziś, okrągłe i warstwowe, pojawiły się dopiero w XVIII wieku. Wcześniej były to słodkie ciasta z dodatkami.

Pastelowe torty weselne w różu i bieli
Wedle legendy inspiracją do stworzenia warstwowego tortu stała się angielska tradycja układania na weselach stosu z ciasteczek, babeczek i bułeczek, nad którym to miała się pocałować młoda para. Inna opowieść natchnienia dopatruje się w wieży kościoła św. Brygidy z Kildare przy Fleet Street w Londyńskim City. Wieżę tę oglądał ze swojego okna pewien młody cukiernik i na jej kształcie wzorował się piekąc ciasto, które miało mu pomóc zdobyć rękę ukochanej.

A bajka?
Jest i bajka 🙂

Bibliografia