Drożdżowe Manneles – przepis
Jeden z takich smakołyków, który pojawia się raz do roku i na który czekać trzeba cały kolejny rok.
Tym razem z kuchni Alzackiej (przepis pochodzi z bloga Ôdélices ).
Składniki na 10 ludzików
- 250 g mąki
- 10 g świeżych drożdży piekarskich
- 40 g cukru
- 5 g soli
- 1 jajko
- 80 g mleka
- 60 g miękkiego masła
+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, co znaczy że należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki.
Drożdże mieszamy z niewielką ilością ciepłego mleka. Dodajemy taką ilość mąki, by uzyskać konsystencję śmietany. Zaczyn odstawiamy na 10-15min przykryty ściereczką.
W tym czasie jajko ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo pozostałą mąkę, sól, mleko i na końcu zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Następnie po kawałku dodajemy miękkie masło i zagniatamy jednolite ciasto. Dobrze jest wyrabiać je przez co najmniej kilka minut. Przykryte ściereczką tym razem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.
Wyjmujemy ciasto i rozpłaszczamy dłonią, aby usunąć powietrze. Dzielimy na porcje po ok.60 g każda. Z każdej porcji ciasta formujemy kilkunastocentymetrowe walce, które następnie nacinamy ostrym nożem lub nożyczkami tak, by powstały ręce i nogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 30 minut. Przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w nagrzanym piecu w temperaturze 180 ° C 10 -15 minut.
Bardziej szczegółową instrukcję wykonania można znaleźć na blogu Papilles & Pupilles.
W bajkowej kuchni wszystkie ludziki wykonywane były przez dzieciaki, stąd i takie z trojgiem oczu 🙂
Więcej o samych Manneles
Najnowsze komentarze