Drożdżowe Manneles – przepis

6 grudnia 2017 at 11:24

Jeden z takich smakołyków, który pojawia się raz do roku i na który czekać trzeba cały kolejny rok.
Tym razem z kuchni Alzackiej (przepis pochodzi z bloga Ôdélices ). 

Składniki na 10 ludzików

  • 250 g mąki
  • 10 g świeżych drożdży piekarskich
  • 40 g cukru
  • 5 g soli
  • 1 jajko
  • 80 g mleka
  • 60 g miękkiego masła

+ jedno roztrzepane jajko do posmarowania

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, co znaczy że należy je odpowiednio wcześnie wyjąć z lodówki.

Drożdże mieszamy z niewielką ilością ciepłego mleka. Dodajemy taką ilość mąki, by uzyskać konsystencję śmietany. Zaczyn odstawiamy na 10-15min przykryty ściereczką.

W tym czasie jajko ucieramy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo pozostałą mąkę, sól, mleko i na końcu zaczyn. Wyrabiamy gładkie ciasto. Przykryte ściereczką ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Następnie po kawałku dodajemy miękkie masło i zagniatamy jednolite ciasto. Dobrze jest wyrabiać je przez co najmniej kilka minut. Przykryte ściereczką tym razem odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godz.

Wyjmujemy ciasto i rozpłaszczamy dłonią, aby usunąć powietrze. Dzielimy na porcje po ok.60 g każda. Z każdej porcji ciasta formujemy kilkunastocentymetrowe walce, które następnie nacinamy ostrym nożem lub nożyczkami tak, by powstały ręce i nogi. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy na 30 minut. Przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem.

formowanie drożdżowych ludzików

drożdżowe walce

drożdżowe ludziki św.Mikołaja

Pieczemy w nagrzanym piecu w temperaturze 180 ° C 10 -15 minut.

ludziki przed wypiekaniem

Bardziej szczegółową instrukcję wykonania można znaleźć na blogu Papilles & Pupilles.

W bajkowej kuchni wszystkie ludziki wykonywane były przez dzieciaki, stąd i takie z trojgiem oczu 🙂

ludzik drożdżowy z rodzynkami

Więcej o samych Manneles